Man ska ha husvagn, eller?

Semestern närmade sig och med tanke på omständigheterna i världen så blev det ingen utomlandsresa i år. Ganska skönt tyckte både jag och gubben men när dagarna var lätträknade till dess att vi båda skulle gå på ledighet så drabbades vi båda av lite panik – vad ska vi göra på semestern?

Vi hade många kompisar som både har husbil eller husvagn men vi hade aldrig riktigt fastnat. Men i år bestämde vi oss och vi är numera husvagnsägare. Lätt som en plätt tyckte väl vi när vi drog iväg bara en timma bort eftersom vi ville resa enligt restriktionerna från Folkhälsomyndigheten. Väl framme på campingen, som tur var, så small det till bak i husvagnen och jag och gubben tittade på varandra. Vad i hela friden vad det där.

En nyfunnen vän på semestern

En granne till oss på campingen verkade kunna detta utmärkt och började prata om axel och hjulbromsar. Han skickade mig en länk, https://valeryd.se/produkt-kategori/axel-hjulbroms/ och jag fick direkt in och kika för att se vad vi behövde. Valeryds erbjöd ett väldigt brett utbud av reservdelar och jag hittade med hjälp av vår nyfunne vän och granne rätt axel och hjulbroms som vi behövde till husvagnen.

Vi fick också då förklarat för oss att bromstrumman som är fastskruvad i hjulet roterar runt navet. Med hjälp av ett hjullager är friktionen väldigt låg och hjulet rullar rätt. Däremot uppstår friktion mellan bromstrumma och bromsbackar och på så vis så minskas husvagnens fart. Om det hade smällt på motorvägen hade vi med andra ord mest troligt haft en tråkigare historia att berätta.

Vi skulle stanna på campingen i två veckor och vi beställde därför reservdelarna direkt dit och fick dem efter bara någon dag. Som tack till vår granne så bjöd vi honom på storslagen middag efter att han hjälp oss byta axel och hjulbroms. Numera behöver vi heller inte fundera på vart nästkommande semestrar ska gå, självklart ska man ha husvagn!